Vitamine bloedtest: Zijn jouw voedingsstofwaarden optimaal?

Een vitamine bloedtest meet je vitamine- en mineraalwaarden via een klein bloedmonster. Het helpt tekorten vast te stellen, je gezondheid te optimaliseren en met het bijhouden van je bloedwaarden over de tijd. 

Recent onderzoek heeft aangetoond dat tekorten aan micronutriënten vaker voorkomen dan verwacht in de Nederlandse bevolking. Loop jij ook risico? Hieronder bespreken we wanneer het een goed idee is om een vitamine bloedtest te doen. Daarnaast leggen we uit hoe onze eigen test werkt.

Voordelen van onze bloedtest

Onze (of elke andere) uitgebreide vitamine- en mineralen bloedtest biedt verschillende voordelen:

Preventieve gezondheidscheck

Er zijn situaties waarin een tekort aan voedingsstoffen niet direct duidelijke symptomen geeft. Zo kan een vitamine D-tekort zich pas na jaren manifesteren zonder dat je er iets van merkt. Hierdoor ontwikkelen veel ouderen bijvoorbeeld osteoporose, zonder het door te hebben totdat de ziekte al vergevorderd is.

100% Persoonlijk supplementen plan

Er zijn veel bloedtesten beschikbaar, maar niet allemaal geven ze je die persoonlijke aanpak. Onze bloedtest gaat verder dan dat – het biedt niet alleen nauwkeurige inzichten in jouw voedingsstof tekorten, maar zet die resultaten ook om in een uniek, persoonlijk afgestemd supplement. 

Persoonlijke supplementen op basis van een vitamine test kunnen erg nuttig zijn omdat ze je in staat stellen om voedingstekorten gericht aan te pakken.

Langetermijn gezondheidsmonitoring

Een vitamine test is niet iets wat je maar één keer doet. Het kan je ook helpen om je gezondheid op de lange termijn in de gaten te houden. In eerste instantie helpt het om tekorten op te sporen en vormt het mogelijk de basis voor een gepersonaliseerd supplement.

Na verloop van tijd kun je met herhaalde tests controleren hoe goed je supplementen (en levensstijl aanpassingen) werken en, indien nodig, de samenstelling aanpassen. Zo zorg je ervoor dat je lichaam altijd de optimale balans aan voedingsstoffen binnenkrijgt.

Een persoon die een vitamine bloedtest ondergaat bij een bloedtest punt.

Wanneer is het slim om een vitamine bloedtest te doen?

Een vitamine bloedtest kan erg nuttig zijn als je te maken hebt met één van de volgende dingen:

1. Aanhoudende vermoeidheid

Het is normaal om je moe te voelen na een zware training of een lange werkdag. Maar als je last hebt van aanhoudende vermoeidheid die niet verdwijnt na voldoende rust, kan een vitamine bloedtest nuttig zijn. Uit onderzoek blijkt dat lage ijzer- en vitamine B12-niveaus kunnen bijdragen aan een laag energieniveau en aanhoudende vermoeidheid.

2. Ongewone symptomen

Naast vermoeidheid kunnen ook haaruitval, broze nagels en problemen met het gezichtsvermogen tekenen zijn van voedingsstoftekorten. Een vitamine test kan helpen bevestigen of de symptomen die je ervaart te maken hebben met tekorten aan voedingsstoffen of dat er mogelijk andere onderliggende oorzaken zijn.

3. Frequent ziek zijn

Ben je vaak ziek? Dat kan een teken zijn van een verzwakt immuunsysteem door lage niveaus van antioxidant vitamines. Vooral de vitamines C, E en A kunnen je immuunrespons versterken, mits ze in optimale hoeveelheden aanwezig zijn.

4. Veroudering

Naarmate we ouder worden, neemt het vermogen van ons lichaam om voedingsstoffen op te nemen af door een combinatie van fysiologische veranderingen. Met name een afname van maagzuur bij ouderen is aangetoond als een belemmering voor de opname van essentiële voedingsstoffen.

5. Dieetbeperkingen

Als je een restrictief dieet volgt (bijvoorbeeld veganistisch of vegetarisch), loop je mogelijk risico op voedingsstoftekorten. Vooral een tekort aan vitamine B12 komt veel voor onder vegetariërs. Een bloedtest zorgt ervoor dat je geen belangrijke voedingsstoffen mist, zelfs als je een strikt dieet volgt.

6. Voordat je met supplementen begint

Er is geen one-size-fits-all oplossing voor iedereen. Daarom kan het handig zijn om eerst een bloedtest te doen voordat je met supplementen begint. Zo kun je vaststellen op welke voedingsstoffen jij specifiek moet letten. Bovendien voorkom je hiermee dat je te weinig of juist te veel vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Waar kijken we naar bij de Smartblend bloedtest?

De Smartblend bloedtest meet meer dan 40 verschillende gezondheidsmarkers om een gedetailleerd inzicht te geven in de behoeften van je lichaam. Hieronder vind je een overzicht van de bloedmarkers die we meten. Hieronder leggen we uit waarom deze markers belangrijk zijn en waarom we ze testen.
In je dashboard zie je jouw persoonlijke aanbeveling verdeeld in drie kolommen:

Alle bloedmarkers gemeten in de Smartblend bloedtest.



De resultaten worden weergegeven in je persoonlijke dashboard, waar je je vooruitgang door de tijd heen kunt volgen. Het dashboard is gebruiksvriendelijk en bevat grafieken en diagrammen die je helpen om je bloedwaarden te visualiseren. Je kunt eenvoudig je resultaten vergelijken met de optimale referentiewaarden.

Je bloedwaarden worden georganiseerd in verschillende categorieën op basis van gezondheidsgebieden. Als bepaalde waarden onder of boven de optimale range liggen, wordt dit probleem gemarkeerd met een kleurgecodeerde waarschuwing.

Hier is een kijkje in de markers die we meten en hoe ze je gepersonaliseerde supplementatie kunnen sturen:

1. Vitamines

Vitamines zijn belangrijk voor veel lichaamsfuncties, zoals energieproductie, immuunrespons en gezonde huid en botten. In onze bloedtest meten we essentiële vitamines zoals vitamine D, B12 en foliumzuur.

Stel dat je vitamine B12-resultaten “Laag” aangeven, dan krijg je waarschijnlijk een aanzienlijk hogere dosis vitamine B12 om je niveaus weer op normaal of optimaal niveau te brengen.

Maar wat als je vitamine B12 zich binnen het 'Normale' bereik bevindt?

Ons slimme algoritme zal in dat geval alsnog een kleine extra dosis aanbevelen om je te helpen een optimaal niveau te bereiken. Normale niveaus zijn vaak gebaseerd op brede populatiegemiddelden, terwijl optimale niveaus meer gericht zijn op maximale fysieke en mentale prestaties.

Testresultaten van een bloedtest voor vitaminetekorten.


2. Mineralen

Mineralen zijn een andere groep micronutriënten die essentiële functies vervullen, zoals het omzetten van voedsel in energie. Onder de mineralen die we meten, vallen onder andere ijzer, calcium, magnesium en zink.

In Nederland komt ijzertekort vaak voor, maar toch wordt het vaak over het hoofd gezien. Symptomen zoals vermoeidheid, zwakte en moeite met concentreren worden regelmatig verward met algemene vermoeidheid. Onze bloedtest kan verheldering bieden en mogelijk een “Laag” ijzergehalte onthullen.

Als je ijzergehalte inderdaad laag is, zal ons algoritme een volledig gepersonaliseerde dosering berekenen met een aanzienlijke hoeveelheid ijzer om zo je ijzerstatus te herstellen of te optimaliseren.

En het gaat niet alleen om ijzer – ons algoritme past ook de doseringen van andere essentiële mineralen aan, zodat je lichaam precies de juiste balans krijgt die het nodig heeft voor optimale gezondheid.

3. Bloedbeeld

De gezondheid van je bloedcellen wordt ook meegenomen, omdat ze belangrijk zijn voor de energiestofwisseling en de werking van je immuunsysteem. We onderzoeken specifiek de rode bloedcellen voor hun zuurstoftransportcapaciteit en de witte bloedcellen voor inzichten in je immuunsysteem.

Als je dieper wilt ingaan op elke bloedmarker, kun je op het informatie-icoon ⓘ klikken. Er verschijnt dan een pop-up met relevante informatie over die marker en wat de testresultaten betekenen. Dit geldt voor alle categorieën, dus vergeet niet ook bij de andere categorieën te kijken.

Vitamine bloedtestresultaten over bloedmarkers voor het immuunsysteem.


4. Orgaanmarkers

Orgaanmarkers geven je een goed inzicht in de gezondheid van je vitale organen, zoals de lever, schildklier en bijschildklier. Onze bloedtest bevat belangrijke markers zoals:

- TSH: reguleert de werking van de schildklier, wat invloed heeft op je    stofwisseling en energieniveau.
- PTH: controleert het calciumgehalte, wat cruciaal is voor de botgezondheid.
- Totale Eiwit en Albumine: geven aan hoe het gesteld is met je voedingsstatus    en leverfunctie.
- ALP, ASAT, ALAT en GGT: helpen bij het evalueren van de levergezondheid;    verhoogde niveaus kunnen wijzen op leverstress of -schade.


Het beoordelen van deze markers gaat verder dan alleen het opstellen van een gepersonaliseerd supplementatieplan. Het geeft ook waardevolle inzichten in je algehele gezondheid.

Zo kunnen verhoogde GGT-niveaus bijvoorbeeld wijzen op een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, oxidatieve stress en stofwisselingsstoornissen. Door zulke markers vroegtijdig op te sporen, kan een bloedtest dienen als een preventieve maatregel. Het kan je waarschuwen voor mogelijke problemen die je vervolgens verder kan laten onderzoeken bij je arts.

5. Cholesterolmarkers

Cholesterolmarkers zijn belangrijk, vooral voor volwassenen en de oudere bevolking. Ze beoordelen je cardiovasculaire gezondheid en het risico op hartziekten. Onder de cholesterolmarkers vallen:

- LDL (Low-Density Lipoprotein): het "slechte" cholesterol. Dit kan zich ophopen in    de slagaders en het risico op hartziekten verhogen.
- HDL
(High-Density Lipoprotein): het "goede" cholesterol. Het helpt overtollig LDL    cholesterol uit de bloedbaan te verwijderen.
- Triglyceriden: een soort vet in het bloed. Verhoogde niveaus kunnen ook het   risico op hart- en vaatziekten vergroten.

Stel dat je resultaten onevenwichtigheden laten zien in je cholesterolmarkers. Om dit aan te pakken, kan je persoonlijke supplement een afgestemde dosis Omega-3 bevatten. Onderzoek toont aan dat dit helpt om cholesterolwaarden te verbeteren en cardiovasculaire uitkomsten te bevorderen.

Zoals je inmiddels hebt gemerkt, streven we er niet alleen naar om een disbalans te corrigeren, maar ook om jouw lange termijn gezondheid te ondersteunen door verschillende gezondheidsrisico's vroegtijdig op te sporen en te helpen beperken.

Hoe werkt de bloedtest?

Ons bloedtestproces is ontworpen om eenvoudig en efficiënt te zijn. Zo werkt het:

1. Bestel je bloedtest.
2. Ga naar een lokaal bloedafnamepunt voor een snelle en eenvoudige     monsterafname.
3. Je bloedmonster wordt vervolgens naar ons partner laboratorium gestuurd     voor grondige analyse.
4. Vul de leefstijlvragenlijst in op onze website.
5. Ons geavanceerde algoritme berekent jouw exacte voedingsbehoeften, op      basis van zowel je bloedtestresultaten als je antwoorden uit de vragenlijst.
6. Bekijk je gedetailleerde resultaten in je persoonlijke Smartblend-dashboard     en bevestig je bestelling.
7. Wij creëren jouw unieke supplementformule.
8. Ontvang je 100% gepersonaliseerde supplementen direct bij jou thuis en     ervaar de voordelen van optimale voedingsstof niveaus!

Smartblend bloedtest proces

Kan ik ook een vitaminen en mineralen bloedtest bij de huisarts doen? 

Een vitamine test aanvragen via je huisarts is vaak de goedkoopste optie, omdat het mogelijk wordt vergoed door je zorgverzekering. Niet alle huisartsen werken hier echter aan mee. Doorgaans helpen ze je alleen met een verwijzing als ze vinden dat hier een geldige medische reden voor is.

Wil je met je huisarts praten over vitamine- en mineralenbloedtesten? Wij hebben een handige gids gemaakt die je kunt volgen. En als het lukt om een verwijzing te krijgen, kunnen wij de resultaten ook gebruiken voor het samenstellen van jouw gepersonaliseerde Smartblend.

Veelgestelde Vragen (FAQs)

1. Zijn vitamine bloedtesten het waard?

Vitaminetesten kunnen prijzig zijn, maar ze zijn de investering zeker waard. Dit eenvoudige maar effectieve hulpmiddel helpt je om tekorten vroegtijdig op te sporen en zo mogelijke gezondheidscomplicaties in de toekomst te voorkomen.

Daarnaast helpt het je om de juiste supplementen voor jouw lichaam te kiezen, zodat je niet te veel of juist te weinig essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Tot slot kunnen vitaminetesten dienen als een algemene gezondheidscheck om er zeker van te zijn dat je lichaam beschikt over alle essentiële voedingsstoffen.

2. Waarom controleren artsen geen vitaminewaarden?

Dit kan per situatie verschillen en is afhankelijk van je huisarts. In de meeste gevallen richten artsen zich meer op het diagnosticeren van medische aandoeningen of het behandelen van acute symptomen. Als ze geen grondige reden zien voor een vitaminetest, willen ze helaas vaak niet helpen met een verwijzing. 

3. Kan ik thuis een vitaminetekort testen?

Sommige gezondheidsbedrijven bieden een vingerpriktest aan voor thuisgebruik. Dit is een handige manier om een vitaminebloedtest te doen. Deze methode is echter niet zo nauwkeurig als het laten afnemen van bloed bij een prikpunt. 

Bronnen en Referenties
1. Castela Forte, José, et al. "A pilot study on the prevalence of micronutrient imbalances in a Dutch general population cohort and the effects of a digital lifestyle program." Nutrients 14.7 (2022): 1426.
2. Bendich, Adrianne. "Physiological role of antioxidants in the immune system." Journal of dairy science 76.9 (1993): 2789-2794.
3. Russell, Robert M. "Factors in aging that effect the bioavailability of nutrients." The Journal of nutrition 131.4 (2001): 1359S-1361S.
4. Koenig, Gerald, and Stephanie Seneff. "Gamma‐glutamyltransferase: a predictive biomarker of cellular antioxidant inadequacy and disease risk." Disease markers 2015.1 (2015): 818570.
5. Djuricic, Ivana, and Philip C. Calder. "Beneficial outcomes of omega-6 and omega-3 polyunsaturated fatty acids on human health: An update for 2021." Nutrients 13.7 (2021): 2421.